BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, March 21, 2010

kini aku kembali....

Salam to all,

lama sungguhlah aku tak memblog kan diri kat sini. almaklumlah, baru pas deliver my 3rd bb. sebelum2 tu mmg aku takde nafsu nk mengarang2 dlm blog ni. dan kini aku kembali ahahaha.

ni aku kenalkan my newborn namanye Muhammad Muaz. nama ni aku terbekenan ngan nama staff kat opis ni. mcm best je nama Muaz tu. tu pun berebut ngan azie nk bagi nama anak Muaz tp akhirnya aku jgk yg berjaya sbb aku bersalin dulu ahahahaha. cian azie, ko cariklah nama lain ek ahahaha. ko letaklah muiz ke ehehehe.

alhamdulillah semua2 ok, umminye & anaknye pun ok. sihat. kuar2 3.11 kg & 5.3cm n skang dah 2 bln 10 hari beratnye 5.8kg & 59 cm. sronok2. 3rd bb ni pun aku dah berniat mmg nk fully BF sampai 2 thn kalau boleh. mmg ari2 aku refer http://www.susuibu.com/ utk info2 pasal BF bb.

so, esok2 kite sambung lagi. chow chin chooooooow.

Tuesday, August 25, 2009

si bulat bulat...

saje nk promote si bujang yg bulat ni..skang ni semenjak pandai berckp asyik nk sebut 'LOWWIE'. lowwie tu lori ye kengkawan. pehtu asyik angkat kaki bile kite sebut kaki. hero yg sorang ni alim sket sbb bile dgr azan @ tgk kite pakai telekung die akan angkat tangan mcm nk azan tu. pehtu sebut 'mie wakeba (allahuakbar)' ehehehehe





ni ngan ummi nye mase tunggu nenek kat klinik



ni abgnye tgh makan hasil kene paksa oleh ummi yg garang (muke ala2 redha lah tu)



ni tgh main ngan abgnye kat taman depan klinik

Thursday, August 20, 2009

Last PortLuck Be4 Ramadhan (G.B.S)

SaLam To aLL...

aKu Igt LaSt JuMAat iaLAH PorTLuck KiToraNG. UpenYE AriNi baRu LaH LaSt pOrTLuck nye. ni AnTaRa Pic BuaT TataPAn KoRaNg..


AnTArA AhlI yAnG HadiR


"SedaPNye BuTTer PrawN Aku Ni...biSInG Tol doRanG niLah..AKu Nk maKAN Pun Tak AmaN" JgN MaraAA aaaa Kak Sufy : kakak yg paling coOL


Aziz & ZaZa


saDaP Tol MakAn Arini SamPaI tAK PerASAn PeMandaNGAn KaT BelaKAng Ni...


MemASinG SibUk PiLiH Lauk yG BerKenaN diHati


PaS PiLih Lauk..KuSyUk nGaN PingGaN MemaSinG ehehehehe


PiNGgan Yg LiCin - PinGGan Kak YaNA ehehehehe


"LaUK Ape PlaK pAsNi akU Nak Amek..." Shahman


"brrani ToL doRanG aMek Aku nyEr KicaPP...NaK KonO DorANg ni" Zarril


NiLAh BotOL KicaP yG ZarRiL AiM KaN Tu....ehehehe


MuKa MeMasinG TerSengEh Sbb PerUT Dah KenyANG...

dah dah p Buat KejE SeMua....

SALAM RAMADHAN BUAT KENGKAWAN SEMUA. MAAP ZAHIR BATIN AHAKS.

Wednesday, August 5, 2009

macam-macam musibah.....

Skang ni zaman semakin maju dengan teknologi canggihnye. Dengan kecanggihan IT nye, design nye & macam2 lah. Maka dengan itu, semakin banyak lah penyakit2 yg dtg mcm skang ni yg tgh glamor Selesema Babi (H1N1). Nauzubillah mintak dijauhkan drp keluarga aku.

Dah lah tgh preggy ni, takut aku nak keluar berpoya2 bawak anak2 keluar. Kalau dulu rajin gak bawak dorang ke Taman Tasik Shah Alam tu every weekend. Skang ni nak bwk ke kedai pun ngeri je rase.

Terkini 11 kematian dilaporkan di Malaysia. Ya Allah lagi lah aku takut sbb mak skang ni tgh batuk2 + demam. Petang kang igt nk bawak mak ke Klinik Menara, Bukit Jelutong. Situ dr. nye baik (Dr. Roosul). berbaloi lah kalau bayar mahal2 pun. bagus dr segi ubat & consultancynye. Dr. ni mcm mamak2 gitulah. PR baeeeek punye, kalau dtg sekali rase nak dtg banyk kali ehehehehe (time sakit jelah).

Weekend ni plak My Darling nak ke Puteri Resort, Melaka kursus. Kursus induksi tau bkn kursus laeen, no no no no kalau kursus lain. Hopefully all the participants pegi sihat balik pun sihat tanpa ada masalah kesihatan. Risau sesangat!!

2 minggu aku & my heros kene tinggal. Gamaknye kene berkg kat umah maklah start next week. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jgn tinggal dakuuuu.

Ya Allah Ya Tuhan ku, moga Kau lindungi keluarga serta rakan2 ku daripada terkene segala musibah & penyakit yg boleh memudaratkan kesihatan kami. Amin.

Influenza A(H1N1) : Panduan Penjagaan Kesihatan Dirumah

Marilah sama-sama kite menjaga kesihatan agar dijauhkan drp terkene musibah yang tengah merebak di dunia skang ni (sumber : www.moh.gov.my).


Jangkitan virus influenza A(H1N1) telah menular di kalangan masyarakat kita dan sesiapa sahaja berisiko dijangkiti virus ini. Oleh hal yang demikian, setiap anggota masyarakat perlu mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mengelak virus ini dari terus merebak dan mengancam kesihatan kita semua.

Sekiranya anda berasa tidak sihat atau mengalami gejala selesema (influenza-like-illness), anda dinasihatkan untuk berada di rumah dan tidak pergi ke tempat kerja, sekolah atau mana-mana tempat awam.

Semasa berada di rumah, anda dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah berikut :

A. Penjagaan Kesihatan Diri Di Rumah

Jika demam makan ubat paracetamol mengikut dos yang disyorkan.
Demam yang telah reda tidak bermaksud anda telah sembuh tetapi boleh membuatkan anda berasa lebih selesa. Patuhi arahan pada label ubat. Dapatkan nasihat pengamal perubatan tentang ubat yang disarankan, sukatan yang sesuai, kesan sampingan ubat dan bila pengambilan perlu dihentikan.
Berehat secukupnya.
Banyakkan pengambilan cecair (termasuk air mineral, bubur, isotonik, jus buah-buahan dan sup) bagi mengelakkan dehidrasi.
Sekiranya mengalami tanda-tanda kecemasan seperti di Perkara (C) segera dapatkan rawatan doktor.
Pastikan pengudaraan yang baik di rumah (contohnya membuka tingkap di bilik, dapur, tandas dan bilik mandi).


B. Nasihat Untuk Pesakit Dan Ahli Keluarga Bagi Mengawal Jangkitan Di Rumah

Amalkan adab batuk yang baik
Pesakit mesti mengamalkan adab batuk yang betul. Gunakan tisu atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Cuci tangan dengan sabun dan air atau bahan pencuci tangan berasaskan alkohol. Buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah.
Tingkatkan penjagaan kebersihan diri
Pesakit dan semua ahli keluarga mesti mengambil langkah-langkah berikut :
Kerap mencuci tangan dengan sabun dan air atau bahan cuci tangan berasaskan alkohol.
Keringkan tangan dengan tisu atau tuala yang berasingan untuk setiap ahli keluarga.
Cuci pinggan-mangkuk dan peralatan lain serta permukaan-permukaan yang kerap disentuh, dengan menggunakan bahan pencuci yang biasa digunakan di rumah.
Jangan kongsi peralatan peribadi
Peralatan seperti pinggan-mangkuk dan kain seperti tuala, cadar dan selimut tidak boleh dikongsi oleh ahli keluarga pesakit. Semua barangan ini perlu dicuci dengan sabun dan air.

Menjarakkan diri (Penjarakan Sosial - Social Distancing)
Pesakit dinasihatkan supaya tidak meninggalkan rumah sehingga mereka sembuh, lazimnya selama 7 hari.
Pesakit seboleh-bolehnya diminta tinggal di bilik berasingan.
Ahli keluarga, khususnya yang cenderung mendapat komplikasi (khususnya ibu hamil) seboleh-bolehnya hendaklah menjarakkan diri daripada pesakit sekurang-kurangnya (1) meter untuk menggelakkan jangkitan.
Sekiranya pesakit terpaksa keluar rumah contohnya, untuk mendapatkan rawatan beliau hendaklah memakai penutup mulut dan hidung (mask), mengamalkan adab batuk yang baik dan kerap mencuci tangan.


C. Panduan Menilai Tahap Kesihatan Diri Di Rumah

Secara amanya demam selesema boleh sembuh dengan sendiri. Namun begitu, anda perlu mendapatkan rawatan SEGERA di hospital jika anda mengalami mana-mana tanda dan gejala berikut :

Masalah pernafasan : sesak nafas, semput, warna bibir bertukar menjadi biru/ungu
Batuk berdarah atau kahak berdarah
Sakit dada berterusan
Cirit-birit atau muntah yang kerap
Demam berterusan melebihi 3 hari ataupun demam berulang selepas tiga hari pulih
Berkelakuan tidak normal, keliru, kurang responsif kepada rangsangan atau sawan
Rasa pening apabila berdiri
Kurang kencing

Monday, August 3, 2009

ape cite ni....

igt senang ke jadi seorang ibu @ ummi @ mak @ mummy @ mama atau ape2 yg korang panggil. baru satu job soh buat dah jadi mcm ni..eemmmm
video

Wednesday, July 29, 2009

climaxs

ahahahahahaha....entah pape tajuknye.
dah tak tau nk boh tajuk ape. disebabkan tgn aku gatal sgt nak menaip ehehehe so aku log in lah blog entahape2entah ahahahahaha. pening pening.

itulah, tetibe terase nk mkn mee udang. nk dpt kat ipoh peghok (eheheh betul ke aku eja tu..jgn marah org perak noo) tu jauh bebenor. bilelah aku nk korbankan udang dlm piyok ni??

pic ni mee udang mase aku masak last bln bape entah ahahahaha. time rajin sebelum aku mabuk kepayang ahahahaha.